Taiwan Rehberi


Bu bölüm hem Taiwan dışında yaşayanların hem Taiwan'a gelecek hem de Taiwan'da yaşamakta olanların faydalanabileceği soru ve cevapları içermektedir.

Sık Sorulan Sorular (FAQ)

Soruların cevaplarını görmek için üzerine tıklamanız yeterlidir.

 
? Helal ne demektir?
Lügat manası itibariyle Allah'ın müsaade ettiği şey, haram olmayan demektir.

Gıda sektöründe ise yenilmesinde içilmesinde mahzuru olmayan demektir. Bir ürünün helal olabilmesi için içerisinde dinen yasaklanmış bir katkı maddesini (domuz ve domuz ürünleri, çoğu sarhoşluk veren her türlü alkol, besmele ile kesilmemiş olan et, dinen yasaklanmış bir hayvan yada madde) içermemesi lazımdır.

Ürün içerisindeki hayvansal katkı maddesi (yağ, et, katılaştırıcı, kıvam arttıcı, jelatin, emülsiyon yapıcı madde, enzim vb.) , helal bir hayvandan elde edilmiş olmalıdır.

Ürün içerisindeki aroma (flavor), renklendirici ve bazı katkı maddeleri alkol ile çözülerek elde edilebilmektedir. Mesela "vanilla extract" alkol ile çözülerek elde edilmekte ve işlem sonrası %30dan fazla alkolü içerisinde barındırmaktadır. (Vanilla extact ile vanilin aynı şey değildir). Bu sebeple ürün içerikleri çok iyi incelenmelidir. Helal damgası olan ürünleri tercih etmek en pratik yol olacaktır.
 
? Kosher sertifikası nedir, Kosher olan her ürün helal midir?
Koşer veya Kaşer diye telaffuz edilir. Musevilik dinine göre; yenilmesinde ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan helal ürünlere verilen isimdir. Mesela etin kosher olabilmesi için gerekli olan şartlardan birisi: hayvan'ın Allah'ın adı anılarak kesilmiş olmasıdır ki bu İslamiyet'e göre de bir şartıdır. Ayrıca Yahudiler de domuz eti yemezler. Sonuç olarak Kosher olan bir et, dinimizce de yenilebilir. Kosher damgası olan ve hayvansal katkı maddesi içeren bir ürün dinimizce de uygundur.

Ancak Kosher olan her ürün helal değildir.

1-Yahudilere göre alkol yasak değildir ve kosher olan bir ürünün içerisinde alkol bulunabilmekte yada alkol ile çözülerek elde edilen bir aroma (flavor veya artificial flavoring) bulunabilmektedir. Bu sebeple Kosher bir ürünün içeriği mutlaka incelenmelidir. Eğer içerikte aroma veya renklendirici varsa, bunların nasıl elde edildiği araştırılıp öğrenilmelidir.

2-Bazı mezheplere göre; Jelatin (gelatin) kaynağı ne olursa olsun yani kosher olmayan bir hayvandan elde edilmiş olsa da kosher kabul edilmektedir. Bu tarz jelatinler, kosher olmasına rağmen helal değildir.

3-Peynir yapımında kullanılan enzimler haram ise, elde edilen peynir de helal değildir, ancak Kosher bir peynir'in yapımında kullanılan enzim Kosher olmasa da peynir Kosher kabul edilmektedir. Yani Kosher olan bir peynir, %100 helal manasına gelmemektedir.

Kosher manasına gelen ürünlerin üzerinde bulunabilecek işaretlerden en popüler olanlar: 

Not: Unilever firmasının U harfi ile Kosher manasına gelen U harfi karıştırılmamalıdır. Kosher amblemi olan U harfi yuvarlak daire içerisine alınmıştır.
 
? Başka bir ülkede helal olan bir ürün Çin'de de helal midir?
Hayır. Üretici firmalar her ülke için farklı koşullarda üretim yapmaktadırlar. Mesela Pakistan'daki ve Türkiye'deki Algida dondurmaları uygun iken, Çin'deki Algida dondurmaları helal olmayabilmektedir. Yada Amerika ve İngiltere'de Redbull içecegi helal iken, Çin'deki üreticisi bu ürünün içerisindeki aromanın helal olup olmadığını belirtmemiş ve ilaveten vitamin takviyesi yapmış; bu vitamin takviyesi hayvansal kaynaklı olabileceği için içilmemelidir. Aynı şekilde Türkiyede helal olan bir marka, Çin'de helal olmayabilmektedir.
 
? Coca cola veya pepsi uygun mudur?
Coca-cola ve pepsi, hakkında çok fazla olumsuz haber çıkan ürün grubunda yer almaktadır. Bazı ülkelerde (Avustralya vb.) helal sertifikalı olarak satılmaktadır. Ancak yaygın olarak alkolsüz içecekler grubunda değerlendirildiği için bu şekilde bir sertifikası bulunmamaktadır. Çin içerisinde satılan bu ürün için, kanaatimizce tercih edilmemesi daha uygun olacaktır.

Konu ile ilgili yakın bir zamanda Türkiye'de yakinen şahit olduğumuz bir olayı kısaca aktarmak isterim. Tarih: Aralık 2010.
Ankara'da polisler çevirme yapıyorlar ve muayene sonrasında sürücünün alkol aldığını tespit ediyorlar. Sürücü “vallahi billahi ben alkol almadım, sizin cihazınızda bir yanlışlık var” derken sürücü tekrar üflüyor cihaza ve yine alkollü çıkıyor. Alkol miktarı sarhoş edecek düzeyde değil; az çıkıyor ama neticede alkol almış gözüküyor. Sürücü bu sefer “ben içki kullanmıyorum kardeşim; en son marketten bi coca-cola aldım ve onu içtim yalnızca, kutusu da işte burda, içinde de daha var bakın” diyor. Polis bu durumdan şüpheleniyor ve adamla bilikte bir tıp fakültesine geliyorlar. Adamın alkol almış olduğu burada da doğrulanıyor. Bu sefer içmiş olduğu kolaya bakılıyor ve yapılan test sonucu içinde alkol tespit ediliyor. Polis, adamın kola kutusunun içine alkol katmış olabileceği ihtimaline binaen kolayı nerden aldığını soruyor ve oraya gidip ambalajı açılmamış başka bir kola ve fanta alıyorlar. Tekrar tıp fakültesine geldiklerinde yeni alınan kola ve fanta’da yapılan testlerde % 3 oranında alkol tespit ediliyor. Tarım Bakanlığının Alkolsüz İçecekler Tebliğine göre 5g/litre 'den daha az etil alkol bulunan bir içecek alkolsüz kabul edilmektedir. Ancak %3 alkol miktarı, çok yüksek bir miktardır.

Birkaç yıl önce farklı marka gazozlarda yapılan alkol testlerinde aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir: (Kaynak: Bursa Tubitak Laboratuarı)
Uludağ ........ 1,56 gr/l   (= %0,156)
Akmina........ 1,28 gr/l
Tansaş........ 1,16 gr/l
Çamlıca....... 0,84 gr/l
Fruko.......... 0,76 gr/l
Sensun........ 0,60 gr/l
Sprite.......... 0,56 gr/l
Adese......... 0,48 gr/l
Seven Up..... 0,44 gr/l
Kipa............ 0,20 gr/l

Konu ile ilgili, Ülker gibi firmalar bu çıkan alkolün üretim esnasında ürüne dahil edilmediğini, daha sonra ortaya çıktığını ve bunu kontrol etmenin mümkün olmadığını söyleyerek izah etmişlerdir. Hatta Uludağ gazozları için Erbak Uludağ A.Ş. 'nin yaptığı yazılı açıklamada içerisinde etil alkol olan gıdalar miktarları ile belirtilmiştir. Örneğin:
Patates ........ 4,47 gr/l   (= %0,447)
Hurma ........ 1,90 gr/l
Greyfurt ........ 0,95 gr/l

Ancak kolanın içerisinde çıkan %3 alkol miktarı, doğal bir şekilde bile oluşuyorsa bu miktar çok yüksektir. Kıyaslama yapılması için örnek vermek gerekirse, piyasada satılan biraların içerisindeki alkol miktarı ortalama %5-7 civarındadır.

Tüm bu sonuçlara ilaveten Nisan 2011'de yine Nisan ayında üretilmiş Coca Cola tarafımızca Ankara İl Kontrol Laboratuvarında analize verilmiştir. Analiz sonucunda ise çok çok düşük miktarda alkol tesbit edilmiştir. Nisan ayında üretilen kolanın analiz sonucu ürün içerisine alkol konulmadığı sonucunu ortaya çıkarmıştır. Ancak doğal olarak alkol oluşmuş olabilir. Polisin çevirmesi ile ortaya çıkan sonuç ile Nisan ayında yapılan analiz sonucunun bu kadar farklı çıkmasının tek izahı üretim tarihinin çıkan sonucu etkileyebileceğidir. Yani üretim sonrası geçen süre ürün içerisinde oluşacak olan alkol miktarını etkiliyor olabilir. Nisan 2011 Analiz sonucunu incelemek için buraya tıklayınız. Bu bilgiler ışığında, kola uygundur şeklinde bir fetva vermek yerine konuyu vicdanınıza bırakıyoruz.
 
? Pizza Hut uygun mudur?
Firmaya sorulmuş, cevap olarak tatmin edici bir yanıt alınamamıştır. Üretici peynirinin, yağının markasını ve diğer bilgilerini söylememektedir. Bu sebeple peynirli ve vejeterjan pizzalarından yemek de uygun değildir.
 
? Helal damgası olan her lokantada güvenle yemek yenilebilir mi?
Gayr-i müslim bir ülkede gayr-i müslimlere içki satmayı uygun gören islam alimleri olmuştur. Bu sebeple ürünlerine helal diyen ve içki satan lokantalar olabilmektedir. Bu lokantaların çok defa etlerini de içki ile terbiye ettikleri tespit edilmiştir.

Özellikle alkollü içecek satan ve helal olduğunu söyleyen lokantalar mutlaka soruşturulmalıdır. Etlerinde içki kullanıp kullanmadıkları sorulmalıdır. Bazı lokantalar, helal damgasını koydukları halde hem içki satmaktadır hem de etlerini içki ile terbiye etmektedir. Bazıları ise sadece içki satmaktadır ama etleri uygundur.
 
? Marketlerde satılan kuruyemiş çeşitleri uygun mudur?
Hayır. Çinde marketlerde satılan kapalı yada açık kuruyemişlerde alkol ile çözülen aroma, hayvalsal katkı maddesi ve MSG (monosodium glutamate) kullanılabilmektedir. Ürün içerikleri mutlaka kontrol edilmelidir.

Eğer MSG (monosodium glutamate = E621) içeren bir ürün varsa çok düşük bir ihtimal dahi olsa caiz olmama durumu söz konusu olabilir. Üretim maliyetini azaltmak için, MSG üretiminde domuza ait bir enzim kullanılabilmektedir. MSG, Japonya ve Çin'de sıklıkla kullanılan bir aromadır. Şekere benzeyen bir tadı vardır. Tüm müslüman Çin lokantaları bu maddeyi kullanmaktadır, helal kabul edilen bir maddedir. Tercihen tüketmemek en doğru olanıdır.

Örneğin: Kapalı ambalajda satılan ve birkaç çeşidi olan kabuklu yer fıstıkları sosa batırılmış olup, bu sos hayvansal katkı maddesi içerebilmektedir. Yenilmemelidir çünkü bu hayvanın helal yollarla kesilip kesilmediği yada helal bir hayvan olup olmadığı bilinmemektedir.
Ayrıca çekirdeğin birkaç çeşidi bulunmaktadır ve bazı çeşitleri hayvansal yağ, krema vs. içermektedir. Bu sebeple yenilmemelidir.
 
? Marketlerde satılan meyve suları uygun mudur?
Hayır. Çinde marketlerde satılan meyve sularının içerdiği aromanın nasıl elde edildiği ve vitaminlerin kaynağı bilinmediği sürece içilmemelidir.

%100 meyve sularından da elma suyu, nar suyu gibi berrak meyve suları, yapımında domuz kaynaklı bazı maddeler (jelatin) kullanılabilme ihtimali olduğu için içilmemelidir.

Türkiye'deki DIMES Meyve sularında Jelatin olup olmadığını öğrenmek için sorulan soruya şu şekilde cevap vermişlerdir:

"...fabrikamızda üretilen berrak ürünler (vişne, elma, üzüm gibi) meyvelerin işlenmesi sırasında durultma yardımcı maddesi olarak jelatin kullanılması teknolojinin gerektirdiği bir koşuldur. Kullanmakta olduğumuz jelatin kesinlikle, domuz ve domuzdan türemiş maddelerden üretilmemiştir. Bu amaç ile bizler yardımcı maddelerimizin güvenliğini KOSHER sertifikası ile izlemekteyiz. Bildiğiniz gibi KOSHER Yahudilik dinine uygun işletme ve hammadde kullanımını, HAHAM'lar tarafından onaylayan bir sertifikadır. Yahudilik dini de Müslümanlık ile bazı paralel kurallar içermektedir. Bunlardan biri de domuz ve domuz türevi maddelerinin, tırnaklı hayvandan üretilmiş tüm maddelerin kullanımının yasak olmasıdır. Sağlık ve mutluluk dileklerimizle...
Serap CANAT, Dimes Gıda San. Ve Tic. A.Ş.
ARGE ve Toplam Kalite Müdürü"
 
? Bir üründe %100 Vegetable Oil yani tamamen bitkisel yağ içeriyor diye belirtilmişse bu ürün helal midir?
Hayır. Bir ürün tamamen bitkisel yağ kullanılmasına rağmen içerisinde hayvansal katkı maddeleri veya alkol bulunabilir bu sebeple helal olmayabilir. İçeriğine bakılmalıdır.
 
? Soya yağı ve soya sosu uygun mudur?
Soya yağı bitkisel bir yağdır ve uygundur. Ancak soya sosu elde ediliş şekline göre uygun veya uygun değil diye değerlendirilebilir. Bu sebeple soya sosu alırken veya soya soslu bir ürün alırken helal damgası olmasına dikkat edilmeli veya üreticiden konu ile ilgili bilgi alınmalıdır. Soya sosu üretimi esnasında fermantasyon sebebiyle %1-%2 oranları arasında değişen miktarda alkol ortaya çıkmaktadır ve bu alkollü soya sosunu kullanmak uygun değildir. Eğer soya sosu doğal yollarla elde ediliyorsa, bu şekilde fermantasyon olmaktadır. Eğer soya proteini, su, tuz ve koruyucu maddelerin karışımı şeklinde elde ediliyorsa, soya sosu uygun olmaktadır. Soya sosu ambalajlarında alkol içerip içermediği yazmamaktadır.
 
? Papa Johns Pizza uygun mudur?
Firmanın Çindeki mağazalarında satılan peynirli ve garden special pizzaları içerik olarak uygundur. Ancak bu pizzalar, uygun olmayan pizzalar ile aynı fırında yapıldığı için tercih edilmemesi gerekir. Ayrıca aynı bıçak tüm pizza çeşitlerini keserken kullanılmaktadır. Bununla birlikte, Papa Johns Pizza'da çalışanların konuya hassas olmaması sebebiyle, daha önce burda garden pizza istediği halde içinde yanlışlıkla domuz eti parçası çıktığı vaki olmuştur.
 
? Vejetarjanlar için uygundur demek helal manasına gelir mi?
Hayır. Vejetarjanlar et yemezler ancak hayvansal katkı maddesi içeren ürünleri kullanırlar. Vegan kişiler ise hem et yemez hem de hayvansal hiçbir katkı maddesi kullanmaz. Bu sebeple vejetaryenler için uygundur vb. ifadeler helaldir manasına gelmez. Ancak Vegan için uygundur ibaresi varsa bu durumda içerikte tek bakılacak unsur alkol veya alkolde çözülen aroma veya renklendirici olup olmadığıdır.
 
? Her yoğurt uygun mudur?
Hayır. Yoğurt sadece sütten ve bakterilerden elde ediliyor ise uygundur. Ancak bazı yoğurtlara jelatin katılmaktadır. İçeriğindeki jelatin (gelatin) helal değilse, yoğurt da helal olmayacaktır. Jelatin içeren tüm ürünler için bu kural geçerlidir.

Türkiye'de 2008 yılında yapılan bir analizde 10 farklı yoğurt markasının 8inde jelatin tespit edilmiştir. Jelatin yoğurdun kıvamını etkilemektedir. Yoğurt alırken güvenilir markaları veya helal yazan ürünleri tercih etmelidir.

Ayrıca meyveli yoğurtlar, içeriğinde kullanılan renklendirici ve aromalardan dolayı araştırılmalıdır. İçerisindeki renklendirici alkol ile çözülerek mi elde ediliyor veya içerisindeki aroma alkol ile çözülerek mi elde ediliyor buna bakılmalıdır. Bunu da sadece üreticiye sorarak öğrenebilirsiniz.
 
? Her peynir, tereyağı, margarin helal midir?
Hayır. Helal damgası olan ürünler tercih edilmelidir. Kosher damgası helal olması için yeterli değildir.

Peynir üretimi, sütü kestirmek yada pıhtılaştırmak için enzimlerin kullanılmasını ve çeşitli fonksiyonlar için diğer katkı maddelerinin ilavesini gerektirir. Enzimler, hayvandan, sebzeden ve mikrobiyel unsurlardan elde edilir. Hayvan unsuru domuzları ve danaları içermektedir. Domuzlardan elde edilen enzim haramdır. Diğer bir enzim yine domuzlardan ve genç dana (buzağı) dan elde edilir ki lipaz adını alır. Lipazın bir çeşidi mikroorganizmalardan elde edilir ki bu helâldir.

Kullanılan enzim Kosher olmasa da (yani domuz olsa bile) elde edilen peynir diğer kosher şartları yerine getirildiği zaman kosher kabul edilmektedir. Bu sebeple Kosher olan bir peynir kesin helaldir diyemeyiz çünkü bazı Yahudiler kosher peynirde kullanılan enzimin kosher olması şartını aramamaktadırlar.

Rennet, genç dana(buzağı) şirdeninden kıyılıp, kurutulma işlemi ile elde edilir. Rennet, peynir yapımında kullanılan bir enzimdir. Rennet genç dananın midesinden gelir. Genç dana kesildikten sonra midesi çıkarılır, süt ile doldurulur ve kuruması için asılır. Kuruduktan sonra, rennetin arıtılmamış ekstratını elde etmek için ufalanır (kıyma gibi). Daha sonra arıtılır. Eğer genç dana (buzağı) İslâmi usule uygun olarak kesilmiş ise, elde edilen rennet helâl olur. Aksi halde İslam alimleri arasında ihtilaf olmakla birlikte yenilmemesi daha uygundur. (Imam-ı Azam göre danadan elde edilen rennet herhalde uygundur)
Rennet'de aktif madde kaymosindir. Kaymosin, biyoteknolojiyi de içine alan başka yollarla da üretilebilir. Biyoteknoloji metodu ile de elde edilen Kaymosin helâldir. Bugün arıtılmış kaymosin mikroorganizmaların genetik değişimi yolu ile de imal edilmektedir. Dana rennet ise halen bazı özel peynir ürecileri tarafından kullanılmaktadır.

Tereyağı ve margarin yapımında kullanılan hayvansal katkı maddelerinin helal olması gerekmektedir.
 
? Bazı içeceklerin ve yiyeceklerin içerisinde vitaminler var, bunlar helal midir?
Hayır. Bazı vitaminler hayvanlardan elde edilmektedir. Meyve sularının, meyveli yoğurtların, süt, cornflake, bebek maması vb. ürünlerin içerisine sonradan dahil edilen vitaminlerin kaynağı araştırılmalıdır.

Ürün kosher veya helal ise, içerisine katılan vitamin de uygundur. Mesela C vitamini hayvanlardan elde edilmediği için her halükarda uygundur. Ancak A, B1, B12, B2, B5, B6, D, E, K vitaminleri hayvanlardan da elde edilebilmektedir. Ürün içeriğinde vitaminin ne olduğu belirtilmemiş ve sadece vitamin içeriyor yazılmışsa bu şüpheli kabul edilmeli ve araştırılmalıdır. Bazen ürün içeriğine yukarıdaki vitaminler farklı isimler ile yazılırlar : retinol (A), thiamine (B1), cyanocobalamin (B12), riboflavin (B2), pantotherric acid (B5), pyridoxine (B6), calciferol (E), tocopherol (K), folic acid (bir çesit B vitaminidir).
 
? Eskiden yenilmemesi gereken gıdalar listesinde bulunan bir ürün şimdi uygun ürünler listesindeyse, bunun sebebi nedir?
Yenilmemesi gereken gıdalar listesindeki ürünler ya şüphelidir yada haramdır. Bir ürün bu listeden çıkarılmışsa sebebi, ya şüphenin izale olması ve helal olduğunun öğrenilmesi veya üreticinin üretim şeklini değiştirip helal üretmeye başlamasıdır.

Mesela Nestle Kitkat çikolatalarının içerisindeki hayvansal katkı maddelerinin helal olup olmadığı bilinmediğinden yenilmemesi gereken gıdalar listesindeydi. Ancak üretici ile uzun uğraşlar sonrasında görüşülmüş ve Tianjin'deki fabrikasında üretilen Kitkat çikolatalarda Kosher sertifikalı hayvansal katkı maddeleri kullanıldığı ve alkol ile çözülerek elde edilen bir aroma kullanılmadığı öğrenilmiştir. Bu sebeple yenilmemesi gereken gıdalar listesinden çıkarılmıştır.

Mesela McDonalds China aldığı karar ile 2002 yılından itibaren patatesleri kızartmak için kullandığı yağın içerisinde hayvansal yağ kullanmamaya başlıyor. Ancak bu helal olması için yetmiyordu, çünkü eskiden patateslerini satın aldığı firma patatesin yapımında aroma ve hayvansal katkı maddeleri kullanıyordu. 2007 ortasında, McDonalds China'nın patateslerini satın aldığı firma ile görüşülmüş ve sorun olmadığı tespit edilmiştir. Ancak McDonalds ileride çalıştığı firmayı değiştirirse ve uygun olmayan patatesler kullanırsa yine yenilmemesi gereken gıdalar listesine girecektir. Tabii ki bunun takibini yapmak kolay değildir. Bu sebeple helal olmayan ürünleri satan yerlerden olabildiğince az gıda tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
 
? Tüm sakızlar ve şekerler helal midir?
Hayır. Sakız ve şekerler 3 sebeple uygun olmayabilmektedir:
1-Kullanılan renklendirici madde veya aroma alkolde çözülerek elde edildiği için,
2-Kullanılan aroma veya içerik hayvansal kaynaklı (domuz veya helal olmayan bir hayvan)olduğu için,
3-Jelatin gibi hayvansal katkı maddeleri kullanıldığı için. Örneğin; Wrigley marka sakızlardan EXTRA POLAR ICE GUM, SPEARMINT GUMS, ALTOID, CREAM SAVERS, LIFE SAVER GUMMIES, LIFE SAVER GUMMIES, EXTRA POLAR ICETM STICK GUM

Bu sebeple helal damgası olan ürünler tercih edilmelidir. Kosher damgası yeterli değildir.
 
? Her un helal midir?
Katkı maddesi içermeyen tüm unlar helaldir. Bazı unlar hazır olarak maya içermektedir. Bu tarz unlarda helal damgası varsa tercih edilebilir. İçeriğinde sadece un yazması katkı maddesi veya maya içermediğini göstermektedir.
 
? Hangi alkol çeşitleri uygun değildir?
Çoğu sarhoşluk verenin azı da haramdır ölçüsüyle olayı değerlendirmek gerekir. Bazı alkollerin sadece ismi alkoldür veya sarhoşluk vermeyen bir alkol çeşididir. Örneğin diş macunlarında kullanılan sorbitol, bir polialkoldür, çok fazla tüketilip sarhoşluk vermesi mümkün değildir. Gıdalarda alkol kullanılıyorsa; etil alkol (etanol) kullanılmaktadır ve uygun değildir. Yada etil alkol içeren içecekler kullanımaktadır. Örneğin; rum, likör.

Kozmetik gibi çeşitli sektörlerde bir çok alkol çeşidi kullanılmaktadır: lanolin alkol, benzil alkol, setil alkol, propanol (propil alkol), butanol (butil alkol), metanol (metil alkol). Bu alkoller içilmez, yenilmez. Gıda sektöründe kullanılamaz. Sarhoşluk verici özellikleri yoktur. Sadece ismi alkoldür, kullanılması uygundur.

Kozmetik sektöründe etil alkol (etanol) kullanılıyorsa bunu kullanmak (sürerek vs.) mezheplerin çoğunluğunun görüşüne göre uygun değildir. Necis olduğu için namaza mani olabilir. Etil alkol, denatürize edilip, içilemez hale getirilirse buna "alkol denat" ismi verilir, içilemeyen bir alkol haline gelmesine rağmen mezheplerin çoğunluğuna göre yine uygun değildir. (Hanefi mezhebine göre "alkol denat" içeren bir kozmetik ürün kullanılabilir.)
 
? Starbucks uygun mudur?
Alkolsüz kahveleri ve kremaları uygundur. Kahvelerin üzerine/içine koydukları kremanın yapımında Nestle Whipped Cream ve Vanilla Syrup (made in Australlia) gibi şuruplar kullanılmaktadır. Üreticiler ile görüşülmüş: alkolsüz olan şurupların kosher olduğu tespit edilmiştir ve helal sertifikası olmamasına rağmen içeriğindeki aromalar alkol ile çözülerek elde edilmemektedir. Ayrıca Nestle'nin ismi geçen ürünü için üretici ile görüşülmüş, uygun olduğu öğrenilmiştir.

Amerika ve Kanada'daki Starbucks Coffee'lerdeki ürünlerin çoğu kosher sertifikalıdır. Ancak bu kosher sertifikalı ürünlerin içerisinde alkol bulunanlar da vardır. Ancak Çin'de böyle bir kosher uygulaması yoktur. 

Diğer satılan yiyecekler ise kosher'dir düşüncesi ile yenilmemelidir. Çünkü Çin'deki Starbucks Kosher ürün satışı şeklinde bir uygulama yapmamaktadır. Kullanılan yağ, içerik araştırılmalıdır. Bu sebeple margarin (人造黄油), emulsifier (乳化剂), aroma (天然食用香料) , hayvansal yağ (动物油), inceltip kıvam verici (起酥油) vb içermemelidir. İçeriyorsa da helal olup olmadığı araştırılmalıdır.
 
? Helal damgası nasıl bir damgadır?
Ürünler üzerinde Arapça helal damgası bulunmaktadır. En yaygın olan resimler şu şekildedir:

 

Ayrıca helal olduğunu ifade etmek şu Çince ibareyi de ürünlerin üzerinde görebilirsiniz:

 


Okunuşu:
 
? Üzerinde helal damgası olan her ürünü güvenle yiyebilir miyiz?
Bir ürün üzerine yetkili bir Müslüman kurum tarafından helal damgası konulmuş ise bu ürün ile ilgili şüpheye düşülmemesi ve helal kabul edilmesi gerekir. Bu şüpheye düşmelerin en büyük sebebi teknik bilgi yetersizliği olmaktadır.

Dünyada helal sertifikasını veren bir çok kuruluş vardır: IDD of Malaysia, Guang Dong Islamic Association, IFANCA, HalMQ, MUIS, vb. Eğer helal damgasında veren kuruluş belirtilmemişse bu durumda da üretici Müslüman ise hüsnü zannedilir ve yenilir. Çin'deki helal damgalı ürünlerde, helal damgasının altında helal damgasını veren kuruluş genelde belirtilmiştir.

Mesela bazı ürünlerin içerisindeki 起酥油 (QiSuYou) maddesi gıda literatüründeki İngilizce "Shortening" terimine karşılık gelmektedir. Hafif katı bir yağdır yani oda sıcaklığında katı olup, ısıyı görünce eriyen her yağ için kullanılır. Bu domuz yağı da olabilir, margarin de olabilir, bitkisel kaynaklı bir yağ da olabilir. Bu sebeple üretici içerikteki bu madde bitkisel diyorsa veya üründe Helal damgası varsa yenilebilir.

Yada bazı ürünlerde Jelatin bulunmaktadır. Jelatin'in birkaç çeşidi vardır. Mesela Pectin (胶质) helal bir jelatindir çünkü bitkilerden elde edilir. Ama hayvan bağ dokusundan elde edilen Jelatin (凝胶) helal kaynaklıysa helaldir. Kosher Jelatin (犹太教许可的凝胶) helal değildir.
 
? Bu sitenin helal listesinde bulunmayan bir ürünün helal olup olmadığını kendimiz nasıl öğrenebiliriz?
Çok yakında detaylı bir şekilde burada anlatılacaktır inşallah.
Şimdilik; Haramlığı belli bazı terimler aşağıda belirtilmiştir :
Alkol (酒精), Domuz pastırması (熏猪肉), Kolajen (胶原(猪)),
Kosher jelatin (犹太教许可的凝胶), Domuz yağı (猪油), Domuz eti (猪肉).

Ayrıca aşağıdaki terimleri içeren gıdaların helal olup olmadığı kontrol edilmelidir (üzerinde helal damgası yoksa üreticiden öğrenilmelidir, aksi halde kaçınılmalıdır) :

Hayvalsal yağ (动物脂), Hayvansal inceltici yağ (动物起酥油), Jelatin (凝胶), Kolesterol (胆固醇), Diglyceride (甘油二酯), Enzim (酶), Ethoxylated Mono-/Di Glyceride (乙氧基化甘油一酸/二酸酯), Yağ asidi (脂肪酸), Gliserid (甘油酯), Gliserin (甘油), Glycerol Stearate (硬脂酸甘油酯), Glycogen (糖原), Hormon (激素), Hidrolize edilmiş hayvansal protein (水解动物蛋白), Monoglycerides (甘油一酸酯), Pepsin (胃蛋白酶), Phospholipid (磷脂), Renin (肾素), Rennet (胃内膜), İnceltici Yağ (起酥油), Masıl/Whey (乳清), Margarin (人造黄油), Emulsifier (乳化剂), Aroma (天然食用香料)

Bu geçici liste Çin'de en çok kullanılan terimleri içermektedir.